Codesign-studerende skaber borgerinddragelse på biblioteker

DSC_0964_red_small

I 2014 indledte Kultur Østerbro, Kultur Nord, Kulturstationen Vanløse og 2200Kultur et tre-årigt, forskningsbaseret samarbejde med Codesign på Kunstakademiets Designskole. Under overskriften Demokratiske Designeksperimenter arbejder en gruppe codesign-studerende med at invitere både borgere og bibliotekarer til sammen at udvikle nye kulturtilbud.

sem1_codesign_workshop_paa_noerrebro_bibliotek_fleksibelt_moebel_small

Hvordan udforsker man det demokratiske fællesskab vi alle er en del og bliver klogere på, hvad vi egentlig er fælles om? Det er nogle af de spørgsmål, som de 15 codesign-studerende har sat sig for at undersøge ved fx at invitere til workshops, hvor borgere, bibliotekarer og kulturmedarbejdere kan møde hinanden og eksperimentere med at finde på nye fællesskaber og kulturaktiviteter. På den måde bliver bibliotekernes brugere til aktive medskabere af byens kulturtilbud.

Læs mere om resultaterne her:

https://kadk.dk/nyheder/codesign-studerende-skaber-borgerinddragelse-paa-biblioteker

 

 

 

About Eva Brandt

Eva Brandt is Professor in Social Design at Design School Kolding since May 2019. Before she was professor (MSO) at The Royal Danish Academy of Fine Arts, Schools of Architecture, Design and Conservation, and holds a Ph.D from 2001. Eva is scientific leader of the Lab for Social Design. Previously she was co-leading the Center for Research in Codesign (CODE). Since September 2014 she has been part of the main faculty for a two year international MA-program in codesign. The main part of her research is about how designers can stage open design processes (design labs) with many participants who both can inquire into existing practices and explore possible futures in common. She also contributes to theorizing about experimental design research driven by programs and experiments. She has been contributing to several books such as Design Spaces (IT Press, 2005), Rehearsing the Future (The Danish Design School Press, 2010), XLAB (The Danish Design School Press, 2011), Facilitating Change – Using Interactive Methods in Organizations, Communities and Networks (Polyteknisk Forlag, 2011), and Routledge International Handbook of Participatory Design (Routledge, 2013). Eva has been chairing the Nordic Design Research Conference in 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: