Kafferister til hjemmebrug

I sit afgangsprojekt designede Jeppe Ramkær en kafferister til hjemmebrug. Opfordringen kom fra Ristemestrene fra kafferisteriet Copenhagen Roaster. De mente, der var mulighed for forbedring på området, bla. fordi man i deres øjne ikke kan riste kaffe ordentligt på de nuværende maskiner. Forskellige co-design metoder og teknikker blev brugt igennem hele processen (f.eks. probes, associationskort, prototyping og acting-out). Dette påvirkede såvel de tekniske dele af konceptet og selve formgivningen. Projektet resulterede i Finestra, et koncept til induktionshjemmeristeren.

Ved at kombinere principper fra induktionsopvarmning og traditionelle principper fra kafferistning (komfur- og tromle-ristning) er Finestras risteteknik ny. I teorien kan teknikken give nye muligheder for hjemmeristning gennem varmestyring på linje med professionelle gasopvarmede kafferistere samt en ristemængde, dobbelt så stor som andre maskiner i samme størrelse. Vejledere på projektet var Eva Brandt (Co-design klyngen) og Anders Søndergaard (Industriel Design).

About Eva Brandt

Eva Brandt is Professor in Social Design at Design School Kolding since May 2019. Before she was professor (MSO) at The Royal Danish Academy of Fine Arts, Schools of Architecture, Design and Conservation, and holds a Ph.D from 2001. Eva is scientific leader of the Lab for Social Design. Previously she was co-leading the Center for Research in Codesign (CODE). Since September 2014 she has been part of the main faculty for a two year international MA-program in codesign. The main part of her research is about how designers can stage open design processes (design labs) with many participants who both can inquire into existing practices and explore possible futures in common. She also contributes to theorizing about experimental design research driven by programs and experiments. She has been contributing to several books such as Design Spaces (IT Press, 2005), Rehearsing the Future (The Danish Design School Press, 2010), XLAB (The Danish Design School Press, 2011), Facilitating Change – Using Interactive Methods in Organizations, Communities and Networks (Polyteknisk Forlag, 2011), and Routledge International Handbook of Participatory Design (Routledge, 2013). Eva has been chairing the Nordic Design Research Conference in 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: